Trådløse Wi-Fi netværk er efterhånden hvermandseje, og af samme årsag oplever mange store problemer med stabilitet, rækkevidde og hastighed på det trådløse Wi-Fi netværk derhjemme. 2.4Ghz er den mest udbredte frekvens for trådløse Wi-Fi hjemmenetværk, men faktisk deles denne frekvens med masser af andet udstyr lige fra trådløse DECT telefoner, dørklokker, baby alarmer og Bluetooth til sågar Mikrobølgeovne – og ikke mindst dine naboer!

Her følger en række eksempler på ting der blokerer netop dit trådløse Wi-fi netværk, samt tips til hvordan du kan løse dem:

Din største fjende: Naboernes Wi-fi netværk

Jo flere der skal dele frekvensen, jo mere vil det påvirke din hastighed, stabilitet og trådløse rækkevidde. Bor du i et tættere befolket område, har du nok også allerede set, at dit udstyr finder mange trådløse wi-fi netværk i området.

2.4Ghz baseret Wi-Fi routere/netværk er stadig de mest udbredte, og derfor også her der er mest interferens. Afhængig af antallet af tilsvarende wi-fi netværk i luften, og ikke mindst deres signalstyrke, kan den bedste løsning på Wi-Fi problemerne her være at benytte en Dual-Band trådløs router (Se her hos Proshop eller Wattoo.dk). Det er her primært hastigheden (5Ghz) samt antenner (sendestyrke og rækkevidde) der forbedres i takt med en højere pris. Det er typisk nok at spendere ml. kr. 400-1800,- på en Router afhængig af hvad man vil opnå. De helt dyre routere er noget overkill i forhold til hvad man får ekstra her. Gå efter en router som minimum er baseret på 801.11ac (Wi-Fi 5) eller den seneste 802.11ax (Wi-Fi 6) standard.

En Dual-Band router kan både køre på 2.4Ghz, men også på den noget mindre trafikeret 5Ghz frekvens (også samtidigt). For at kunne udnytte 5Ghz, skal det tilkoblet udstyr dog også understøtte 5Ghz, og det er desværre endnu ikke en selvfølge for alt. Hvis computeren’s netkort ikke er udstyret med 5Ghz support, så kan man selvfølgelig altid købe et Dual-band USB/PCMCIA/PCI-E netkort til denne, men det er ikke muligt på andet udstyr som f.eks. Smartphones osv. De fleste nyere/større Smartphones modeller har dog support for 5Ghz Wi-Fi i dag (iPhone 5 og frem), og flere med den seneste Wi-Fi 6 standard.

Ofte vil man kunne opnå markant højere hastigheder på 5Ghz frekvensen, grundet de flere bølge svingninger, højere båndbredde og lavere trafik. Til gengæld er rækkevidden så tilsvarende kortere end på 2.4Ghz båndet, da den lavere bølgelængde for 2.4Ghz generelt har nemmere ved at trænge igennem vægge og lignende. 5Ghz Wi-Fi har sværre ved at penetrere forhindringer/vægge o.lign.

Når man snakker om 5Ghz Wi-fi, så blander mange det sammen med 5G mobilnetværk. Det har INTET med hinanden at gøre! 5G ifm. med mobilnetværk står her for ‘5. generation’ netværk og det kører i øvrigt heller ikke på 5Ghz frekvensbåndet.

Dit øvrige elektronik i hjemmet

Et andet stort problem er alt dit andet elektronik i hjemmet. Det er nemlig ikke kun dit trådløse Wi-Fi hjemmenetværk der opererer på 2.4Ghz båndet.

Alt fra trådløse DECT telefoner, baby alarmer, trådløse alarmer, Bluetooth udstyr til Mikroovne m.m. benytter også dette frekvensområde, og kan derfor ødelægge signalkvaliteten.

Prøv at slukke for ALT elektronisk udstyr i hjemmet, og flyt rundt på din trådløse Router (prøv som udgangspunkt at placere routeren i midten af hjemmet/rummet og gerne højt). Du kan blive overrasket over hvor meget sådanne justeringer kan påvirke signalet.

Har du ikke længere Wi-fi udstyr som absolut skal benytte 2.4Ghz, så slå 2.4Ghz Wi-Fi helt fra i routeren, og kør dermed kun på 5Ghz.

Placering af Wi-Fi Routeren

Placeringen af den trådløse Wi-Fi router har stor betydning for signal kvaliteten. Optimalt set bør den trådløse router placeres centralt i hjemmet og højt oppe, men de fleste placerer den typisk på en hylde/kommode nær internetstikket – og gerne gemt væk.

Trådløse signaler er generelt ikke glade for blokeringer og vægge vil derfor altid sætte en naturlig begrænsning for signalkvalitet og hastigheder. Metal og træ er klart den største forhindring for signalernes bevægelighed. Sørg derfor helst for at din router står frit, og hæng den hellere end gerne så højt oppe på væggen som muligt.

Wi-Fi indstillingerne

Udover en moderne router i dag helst skal understøtte 802.11ac (Wi-Fi 5) standarden (og gerne den seneste 802.11ax (Wi-Fi 6) standard), for optimal båndbredde og sikkerhed, så skal man selvfølgelig også altid sørge for at kodeord beskytte / kryptere sit trådløse netværk. Her bør man benytte WPA2 indstillingen. Understøttes dette ikke, er routeren udskftningsmoden! (Med D-Link eller Linksys går du ikke helt galt i byen, og man behøver ikke nødvendigvis købe de aller største modeller. Se populære Routere her: Proshop og Wattoo.dk.

For at udnytte fordelene ved den seneste 802.11ax (Wi-Fi 6) standard, kræver det også at de tilkoblede enheder supporterer WiFi 6. Omend Wi-Fi 6 standarden på papiret også er bagud kompatibelt, så er det desværre ikke helt en selvfølge, at alle ældre 5Ghz (Wi-Fi 5) baseret enheder vil tilslutte dette. Herunder benytte den nyeste WPA3 password standard (selvom WPA2/WPA3 mode indstilles). På PC’ere kan det ofte løses med nyeste netkort drivere, men det er jo straks værre på konsoller og TV mv.

(Wi-Fi 7 standarden er kommet, men der vil typisk gå noget tid før den udbredes til nye routere og enheder. Prismæssigt er det også knap så rentabelt at satse på den endnu)

Sekundært, så skal man vælge den kanal med mindst trafik i området:
Hent det gratis program MetaGeek InSSIDer på computeren (på Android / Apple kan man søge på ‘Wi-Fi Analyzer’ for tilsvarende mobil app). Her kan man scanne og se hvad der er af andre trådløse netværk i luften, og ikke mindst hvilke kanaler de sender på. Som udgangspunkt bør man holde sig til kanal 1, 6 og 11, da de er de eneste der ikke overlapper hinanden (2.4Ghz). I områder med mange trådløse netværk på disse 3 kanaler, kombineret med nogen kraftige netværk, som så benytter andre kanaler – så opstår der nemt uønsket overlap og interferens. I disse tilfælde kan det derfor muligvis være bedre at vælge en anden kanal uden ligeså meget overlappende trafik og sænke routerens sendestyrke. Eller optimalt set få de andre over på kanal 1,6 og 11.

For 2.4Ghz netværk bør man ALTID vælge at køre på 20Mhz båndbredde (ikke 40Mhz), når der er andre konkurrerende 2.4Ghz trådløse netværk i området – netop for at undgå yderligere overlap. For 5Ghz kan man typisk godt vælge 80Ghz, når der er ledige kanal pladser uden overlap.

Sidst men ikke mindst, sørg for at din trådløse router benytter nyeste Firmware, og computer nyeste netkort drivere.

Sendestyrken i Router & netkort

Som standard er alle trådløse wi-fi routere og netværkskort desværre indstillet til maksimal sende/modtagestyrke, og det i sig selv er et grundlæggende problem i områder med mange netværk. Der er jo i bund og grund ingen idé i, at ens hjemmenetværk sender i en større radius end nødvendigt. Så kunne man få naboerne til at sænke routerens 2.4Ghz og evt. 5Ghz sendestyrke ville alle allerede her komme langt. Dermed vil signalerne ikke interferere og overlappe hinanden i samme grad, og det øger wi-fi signalkvaliteten for alle og med færre ‘pakketab’ til følge.

Omend ikke andet bør man reducere sin egen wi-fi router (og måske endda computers trådløse netkort) til en mindre sendestyrke, hvis man er i et område med især mange 2.4Ghz routere. Faktisk kan man her opleve et boost i både hastighed og stabilitet, da signalet så netop bliver mere koncentreret og ikke interfererer med alle andres netværk. Især på 2.4Ghz, hvor der typisk er mange andre netværk, giver en LAV/MEDIUM sendestyrke i routeren ofte det bedste resultat.

Husk, du vil typisk trække din primære båndbredde/hastighed via 5Ghz båndet (gaming, streaming osv) og/eller kabel. Så ofte kan 2.4Ghz deaktiveres helt, eller blot bruges til at drive printere, kameraer, smart home enheder o.lign. der ikke fungerer med 5Ghz, eller grundet deres placering kræver den lidt større rækkevidde fra 2.4Ghz.

Hvad blokerer Wi-fi signalerne?

Der er flere små indstillinger og options man kan justere på for at optimere sit netværk yderligere, men opnår man ikke et acceptabelt signal ved ovenstående, er det nok mere hensigtsmæssigt at forsøge at finde støj synderne. Hvis nogen i området benytter ulovligt radio udstyr eller udsender uforholdsmæssig meget støj / kraftige signaler, så er det måske en sag for IT & Telestyrelsen. Man kan også hyre en specialist, som med et Spektrum Meter kan måle radiostøj, og dermed spore sig frem til hvad der blokerer signalet. Sidst men ikke mindst, så kan IT fagfolk også hjælpe med at opbygge et bedre hjemmenetværk.

Med et MESH baseret setup, kan man via flere routere/accespoints der kan snakke sammen, også få udvidet den trådløse rækkevidde.

Læs også artiklen “Få fart på dit hjemmenetværket“, hvor du med kabler virkelig kan booste hastigheden på hjemmenetværket.

Se også sammenligningen af internet udbydere. Har du det optimale internet abonnement?

Senest opdateret den 15. marts 2024